Mâine. Ziua de Mâine.

Condimente culturale

Afis Ziua de Maine 2013Nu e joc de cuvinte, e realitate simplă: mâine începe Ziua de Mâine, Festivalul-Concurs de Muzică Folk de la Alba-Iulia.

Dacă nu e prima dată când mă citești deja ești conștient că – pentru mine – mersul la Alba Iulia e ca și cum aș merge acasă. Așa îmi sunt de calzi oameni, de frumoase și pline de povești evenimentele lor, și întotdeauna plec înapoi spre casă cu sentimentul că încă mai e ceva de văzut acolo. Totul a început cu Ziua de Mâine din 2011. După un an în care interacțiunile mele cu zona folk fuseseră rărite considerabil, în care multe dintre concerte sau organizări îmi lăsau un gust vag amar și cochetam serios cu ideea de a renunța la scris. Atât în zona ForeverFolk, cât și pe blog.

Au fost de ajuns două zile. Și mai ales două seri. Zâmbetul Pompiliei atunci când ne-a întâmpinat, pe mine și pe Raluca, de parcă ne vedea după o lungă perioadă de timp (de fapt, atunci ne vedea prima dată). Oamenii care umpleau sala seară de seară, cu un zâmbet fericit pe fețe atunci când plecau. Steagurile negre cu inimi, siglă a festivalului în acel an, care umpleau tot orașul. Cafeaua din fiecare dimineață. Cafelele de fapt. Prima, la hotel, lângă o gașcă de bloggeri simpatică tare. A doua, la Art Cafe, cu aceeași gașcă, secondată de oamenii care lansau albume și cărți, concurenți, organizatori. Repetiția lui Alifantis, pentru că nu puteam prinde concertul din seara de duminică. Și mai ales starea aceea…că ai trăit un moment atât de frumos încât e musai să-l dai mai departe.

Ziua de Mâine nu e doar despre muzică. E despre organizare și despre dorința celor din spatele Festivalului să facă în fiecare an ceva mai bine decât anul anterior. E despre a nu te plafona atunci când oricum ești pe cel mai bun loc (pentru că da, Folk Alba este pentru mine cel mai bun festival de gen din țară). E despre artiști care simt asta, și atunci vin în fiecare an cu un concert altfel la pachet. Un exemplu elocvent e domnul Alifantis, care – în 2011 – a venit alături de Cântece de Șemineu Band (și a reușit, pentru o oră și mai bine, să țină bloggeri departe de orice rețea socială pentru că i-a captivat), iar anul acesta vine cu al său Mozaic la pachet. E felul lui special de a arăta că e atașat de Alba. Și de publicul cald de acolo. E despre oameni. Despre zâmbete date fără motiv, chiar și atunci când nu ai dormit decât (prea) puține ore sau ai răcit tradițional (prietenii știu de ce 🙂 ).

Anul acesta, din motive obiective, o să stau acasă atunci când Ziua de Mâine își va deschide porțile. Speram ca anul acesta să văd și eu Cetatea Carolina altfel decât prin ceață. Și mi-ar fi plăcut să fiu în zonă când prietenul Matache își va lansa albumul la Art Cafe. Plus că îmi e un pic dor de gustul dulce-amărui al pieselor lui Cosmin Vaman. Dar cum oricum acolo sunt prezenți Make, Siameza și o întreagă gașcă de bloggeri, mă aștept să descopăr Ziua de Mâine prin ochii lor. În plus de asta, chiar dacă nu pot vedea live cei zece concurenți finaliști, pe site-ul festivalului fiecare dintre ei are o pagină dedicată, unde pot asculta piesele și le pot vota. Și asta puteți face și voi, cine știe, poate descoperiți o piesă nouă preferată.

Ziua de Mâine a fost și rămâne, chiar dacă de la distanță, acel eveniment care te poate ajuta să descoperi fericirea din lucrurile mici. Vă urmăresc de acasă, să știți! 🙂

Organizatori: Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia Cultur’ART Alba Iulia

Parteneri în organizare: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca județeană Lucian Blaga Alba, Universitatea 1 Decembrie 1918, Teatrul de Păpuși ”Prichindel” Alba Iulia, Art Café Downtown, R.Y.M.A.

Sponsor: Bristot

Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România Cluj, Radio România 3Net (www.radio3net.ro), ForeverFolk, Romantic FM, Radio Itsy Bitsy FM, Radio Transilvania, Cațavencii

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: