#fugadeacasa 2015 (2)

Cămara cu plimbări

Există o listă a tipurilor de #fugideacasă. Sunt cele când pleci pentru o petrecere / un concert / o nebunie. Cele improvizate. Cele de căutat și regăsit. Sunt cele în care pleci cu treabă, dar le dai iz de vacanță tocmai pentru că nu sunt în spațiul standard de lucru. Lista e în lucru și o puteți completa cu ce doriți voi.

Însă, în toată acestă catalogare există o #fugădeacasă specială. Pentru că e cea care te scoate din acel spațiu fizic care îți este casă și te duce spre unul emoțional care se numește Acasă. La câteva zile după ziua mea de naștere, am luat Siameza în dreapta (pe post de copilot) și am plecat spre Dâmbovicioara. O plimbare de o zi, însă cu aceea încărcătură emoțională pe care numai întoarcerea spre copilărie ți-o aduce. Pentru că ne-am întors în vacanțele ei, în poveștile cu plimbări și cu seri cu stele, a fost ca atunci când cineva îți deschide ușile pentru prima dată. Și am știut că #fugadeacasă are uneori dimensiunea întoarcerii într-un spațiu atemporal, cel al lipsei de întrebări existențiale și al simplului absolut, al regăsirii copilului din fiecare dintre noi.

Pentru mine #fugadeacasă înseamnă casa bunicilor. Cea în care am crescut. În care primăvara e plină de lalele și începutul de iunie înseamnă căpșuni culese cu grijă dintre straturi. E locul unde pot redeveni copil indiferent de timp, chiar și acum, când îmi e dor de tataie, când mamaie a devenit fragilă și uneori mai copil decât mine. E un loc bun de început de iunie, printre maci, răsaduri ce așteaptă să fie așezate în grădină și muguri de viță de vie.

Vă doresc ca 1 iunie să vă aducă copilul din voi Acasă. Orice ar însemna asta pentru fiecare. Să aveți curaj să îl scoateți de mână în parc, să îi lăsați pe ceilalți să îl descopere, să vă bucurați de cer senin, culori și joacă. Să fiți fugiți din casa de oameni mereu pe fugă, responsabili și prinși în beton. Și să râdeți și să iubiți fără interes și sincer. E un exercițiu bun.

Vă las câteva amintiri din Acasă al meu, și o felie de tort cu gust de primăvară și ciocolată. Fiecare spune o poveste. Poveștile voastre le puteți scrie voi.

La mulți ani!

 

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: