Campionatele Internaționale de Înot ale României 2015 (1)

Povestile mele

inot_1

Au început astăzi și se desfășoară până pe 12 iulie, la Complexul Sportiv Dinamo – într-un bazin nou și f mișto. Primele campionate de genul acesta organizate în România în mai bine de 30 de ani care sunt integrate în Calendarul Competițional FINA (Federația Internațională de Natație).

Când vine vorba de înot în România sunt subiectivă din toate punctele de vedere. Am făcut înot niște timp (și am învățat să înot pe la 6 ani), rămâne pentru mine unul dintre cele mai relaxante sporturi și mi-aș face casă cu bazin dacă aș câștiga la Loto, frate-miu a ajuns deja la juniori în campionatele naționale, Emilia – una dintre colegele lui frate-miu de grupă – este cu siguranță unul dintre acele talente despre care vom mai auzi, și am văzut-o evoluând în timp și uneori lovindu-se de lipsa resurselor.

Așa că azi, după două ore petrecute printre primele serii de calificări, pot doar să vă spun că e bine.

E bine că sunt Campionate Internaționale. Am asistat, în timp ce grupa de la Ploiești trecea prin naționalele de copii și juniori la aceleași serii bune, pe repeat. Existau, pentru fiecare câteva probe, pentru fiecare grupă de vârstă, între 1 și 3 oameni care să băteau pentru locul 1. Mereu aceeși. Mai nasol era când era vorba doar de unul, cel mai bun, al cărui singur scop devenea să își bată singur timpii, pentru că oricum nu avea ”competiție”. Și apoi venea primul concurs internațional. Și prima palmă peste ochi. E greu când te-ai obișnuit să ai mereu medalie la nivel local, iar la internațional să fi foarte departe de podium. Un Campionat Interanțional în România, unde sportivii locali pot ajunge destul de ușor și fără costuri prea mari e un lucru bun. Mai ales pentru cei în grupa de vârstă 15-18 ani. Pentru că le creează un mediu competițional un pic mai apropiat de realitate și îi scoate un pic din plafonarea în care se pot așeza capii de serie. M-am uitat pe listele de start și nu sunt foarte mulți sportivi străini. Pe de altă parte, e prima ediție și sunt sigură că de la an la an se vor strânge mai mulți.

E bine că sunt în bazin acoperit. Bazinul Olimpic ”Anatol Grințescu”, proaspăt inaugurat, arată într-un mare fel. Și asta e de bine, credeți-inot_2mă. E curat, cu zonă de încălzire, bine structurat, bazinul are tabele (care și funcționează 🙂 ), tribunele sunt spațioase. E ceea ce trebuie și ceea ce ne lipsea din București (bine, știu că există un bazin cu standarde similare pe baza de la Steaua, dar mie mi se pare f inaccesibil ca distanță, iar bazinul de la Lia Manoliu este încă funcțional, dar nu stă f bine la capitolul ”imagine” ). Sunt curioasă dacă vor avea program și pentru public, mă interesez și vă anunț, că poate vă relaxează și pe voi o tură de bazin 🙂 Pe lângă asta, anii trecuți se desfășurau Campionatele Naționale, la Complexul Lia Manoliu. Anul trecut, la proba de 400 m liber masculin, înainte de a se intra în bazin,  se înnorase, bătea vântul și picura. Juniorii pe blockstart aratau precum niște pinguini zgribuliți. Și în mijlocul probei a dat un pic cu piatră și cu furtună. Au înotat toți, până la capăt, dar cu timp scăzuți clar de condiții. De-asta alegerea bazinului nou mi se pare mai mult decât potrivită.

E bine că e în drum spre Rio. Aveți voie să ridicați din sprâncene 🙂 Ceea ce vreau să spun, de fapt, este că timpii obținuți la aceste Campionate contează la calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Nu știu dacă avem prea mulți sportivi români pregătiți pentru acestă competiție – nu pentru că nu ar fi talentați ci pentru că abia acum a început investiția a Federației în Juniori (pentru că dacă nu investești în orele de antrenament de mici, nu ajungi la miracole când cresc – un articol f fain pe temă a scris Make), și în general implicarea ei de a realiza lucrurile la un standard similar cu al altor țări (acest Campionat e un prim pas, aștept să avem mai multe competiții acreditate FINA și sportivi pregătiți să intre în baremele lor). Aș miza totuși pentru Alex Coci (apropo, să veniți să-l vedeți cum înoată fluture, eu l-am văzut azi în calificările la 100 m și părea că zboară) și Robert Glință (care la cei 18 ani ai lui este super-talentat, motivat și cu rezultate bune). Visez să ajungă si Emi acolo, însă la cei 15 ani ai ei are avantajul că mai poate prinde o altă participare de Olimpiadă. Dar cred sincer că sportivii români merită încurajați pentru că determinarea lor este unul din factorii care împing un pic lucrurile înainte.

L-am văzut azi pe frate-miu înotând 800 m liber. După un sezon în care  stat mai mult pe tușă, după antrenamente un pic haotice și o piedere de ritm în anul care a trecut, eram curioasă ce o să facă. L-am văzut determinat, trăgând de el, mergând înainte. Cu încă un pas. Și atunci mi-am dat seama că fiecare din sportivii aceștia, el și ceilalți, sunt acolo pentru un motiv simplu. Pentru că vor să înoate. Și vor să se bată cu ei, pentru o secundă de mai bine. Sau pentru ceea zecime de secundă care face diferența între locul 1 și locul 2.

Cei de la Mercedes Benz (sponsori ai Campionatului Internațional de Înot) vă ”provoacă” să le trimiteți încurajările voastre pentru sportivii români. Ei se vor ocupa să existe pancarte de susținere cu mesajele voastre. Unul dintre mesajele lor deja este pe afiș și tricourile celor din staff. Ar fi simpatic să mai ajungă câteva la susținători, îmi place ideea lor simplă și l-aș purta cu drag. Și faptul că dincolo de orele de antrenament, de sală, de diminețile trezit foarte devreme, există un scop unic al fiecărui înotător. Și asta îi face să fie mai buni și să aibă timpu mai buni. Locul 1.

Și ca să vă asigurați că așa e vă provoc și eu să treceți pe la bazinul Dinamo zilele astea. La calificări, pe la 10. Seara dupa 17. La finale. Pentru că luptele în bazin, văzute live, sunt spectaculoase. Pentru rapiditatea probelor de 50 de m, și anduranța probelor de 1500. Pentru că la final să trimitem o parte din zâmbetul nostru cu ei, la Rio. Pentru că mulți din înotători înscriși sunt tineri adolecenți și au nevoie de încurajări. Și, mai ales, pentru a spune împreună ”Hai România!”. Și mai apoi, pentru a le mulțumi pentru că nu se dau bătuți și pentru că înoată, și înoată, și înoată…

Vă garatez eu că or să vă umple de energie bună câteva ore petrecute în bazin. E testată azi 😀

Programul competiției îl găsiți aici.

 

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: