Campionatele Internaționale de Înot ale României 2015 (2)

Povestile mele

inot_1

Continuăm seria de întâmplări bune de care vă puteți bucura până pe 12 iulie, în cadrul Complexului Dinamo, la Bazinul Olimpic.

  • avem bazin olimpic în București. Cu tabele electronice bine puse la punct. Cu apă curată și temperatură constantă. Accesibil ca locație (se poate ajunge ușor cu autobuzul, cu tramvaiul, cu metroul, iar pentru cei care vin cu mașina este parcare în interiorul complexului, pentru 2 lei / oră). Este o investiție pentru viitorul natației, și în condițiile în care știu clar că lipsa unor baze de anternament este unul dintre motivele care diminuează performanțele nu pot decât să mă bucur. Singurul lucru la care mai trebuie lucrat este sistemul de ventilație. Primele două zile de competiție au fost unele caniculare, iar în bazin s-a resimțit asta din plin, ceea ce a făcut ca unii dintre spectatori să plece (în special cei care erau însoțiți de copii mici).

  • FRNPM (Federația Română de Natație și Pentatlon Modern) a început să miște lucrurile și să se implice mult în a da mai departe informații și vești legate de  ceea ce se întâmplă în competiții. E o schimbare pe care am sesizat-o cam de 1 an și un pic, aș bănui că are legătură cu faptul că s-au schimbat persoanele de decizie. Însă partenerii precum Mercedes-Benz, AdePlast, Aqua Capatica demonstreză că niște oameni își dau interesul în a face din înot un trend. La fel și faptul că în fiecare zi pagina de Facebook și site-ul Federației sunt updatate cu știri legate de competiție. Acum 3 ani, înainte de Londra am săpat pentru a găsi informații despre delegația de români plecați la Jocurile Olimpice (seria o găsiți aici, am scris atunci despre Alexandru Coci și ieri am văzut de ce a ajuns pe locul unde a ajuns), acum fiecare pas înainte făcut de cei care ne reprezintă este prezentat. Mai mult, cei de la Digi filmează și transmit finalele. E o schimbare în bine, sper să continue și să crească. Pentru că prezența lor lângă sportivi și deschiderea spre public pot face ca natația să nu mai fie doar o provocare pentru sportivi, ci o realitate. Sunt pași mici, însă diferența între 2010 și prezent este foarte mare și nu pot decât să mă bucur. Și nu pot decât să sper că e începutul. Că aceste Campionate, organizate cu anternori instruiți și supravegheați de FINA, cu punctaje recunoscute în clasamentele internaționale, cu sportivi internaționali foarte buni care participă sunt doar un început. Și că de la an la an vom avea astfel de competiții, și mai apoi că ai noștri vor pleca, la rândul lor în alte țări la concursuri. Poate sunt naivă, așa cum îmi spunea cineva. Dar cred că o dată ce începutul este făcut se poate merge spre mai bine, pe efectul bulgărelui de zăpadă.

*Sportivii români. Finala la 200 m fluture masculin mi-a arătat că stilul acesta de înot (care mi se pare imposibil, cu toate lecțiile mele cu tot :)) este spectaculos. Alexandru Coci a câștigat detașat. Finala de 100 m liber a avut partea ei de spectacol, cu un clasament în care diferențele au fost date de zecimi de secundă. S-au depășit recorduri naționale, s-au restabilit ierarhii, am văzut tineri de 15-16 ani care au dat tot ce puteau în bazin. Le-am văzut umerii încordați, frustrările, bucuriile. Bilanțul după cele două zile arată astfel: România are 90 de medalii – 29 de aur, 29 de argint, 32 bronz (sursa). În rest, Robert Glință, Daniel Martin, Emilia Dumitrescu sunt tineri de care veți mai auzi.

  • Sportivii internaționali. Ieri seară am văzut-o pe olandeza Sharon van Rouwendaal în proba de 1500 liber. A înotat constant cu 1,05 / 1,06 min pe 100 de metri, cu o forță în brațe impresionantă, m-a fascinat. Am aflat azi că timpul de ieri e și un nou record pentru Olanda. Partea și mai surprinzătoare e ca la câteva minute dupa probă, a intrat în finala de 200 m fluture și a câștigat și acolo. Ceea ce o poziționează în acest moment în locul 1 al clasamentului conform punctajelor FINA (timpii înregistrați per probe se transformă în puncte), cu punctajul 918, obținut în proba de 1500 m. Sportivii internaționali prezenți sunt, în marea lor parte, în grupa seniori și vin deseori cu experiența unor jocuri internaționale de tradiție (Europene, Mondiale) și impun un anume ritm al competiției. Posibilitatea de a îi vedea live este una tare bine venită, eu zic să profitați și să treceți în zilele următoare la bazin (calificările încep la 10, finalele la 17).

Cam atât ar fi de zis , programul de azi arată așa:

Finale: 200 m liber (feminin / masculin) // 50 m spate (feminin / masculin) // 100 m spate (feminin / masculin) // ștafeta 4 x 100 m mixt

Deci, cu cine beau o apă zilele următoare? (credeți-mă că la cât de cald e în bazin, aveți nevoie 😛 )

 

 

 

 

 

 

 

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: