Formula perfectă de (Al)chimie

Condimente culturale

Alchimiștii sunt recunoscuți ca fiind acei nebuni din Evul Mediu care căutau modalități de a transforma metalele în aur și argint. Sau care căutau piatra filosofală – culmea, nu e vorba de un obiect, ci mai degrabă de niște prafuri care pot vindeca toate bolile. Alchimia a căpătat, cam de pe atunci încoace, iz de poveste și a păstrat doar ideea formulelor magice, care pot produce efecte nebănuite.

Deloc întâmplător, viitorul album al lui Marius Matache se numește Alchimie. Și aș tine să cred că legătura nu e numai aceea a profesiei lui, de chimist cu toate actele la pachet. Ci mai degrabă cu un mod a lui Make de a se raporta la muzică. Ca și modalitate de a creea stări, de a da lecții, de a te scoate din cotidian, de a învăța încontinuu, de a păstra curiozități deschise și de a încerca (cel puțin la nivel ascultătorului) cât mai multe stiluri și a culege formulele lor de perfecțiune.

Mai apoi, ca în orice formulă magică, albumul a cărui lansare se apropie cu pași repezi, conține o groază de ingrediente. Cele evidente țin de partea de versuri și cea a compoziției. Cele responsabile de a le da o formă plăcută auzului, în acest caz domnul Panfilov (un profesionist din spatele butoanelor care a pus umărul la multe albume de pe la noi). Cele care nu se (mai) contorizează de la un punct încolo: orele petrecute în studio, atenția la fiecare detaliu, temerile (care sunt inevitabile atunci când îți dorești să te depășești pe tine), entuziasmul și mai ales perseverența.

La final vine momentul în care munca ta, ca și artist e aproape gata. Însă, dacă e să iau în calcul experiența lansării primului album a lui Make, dar și a altor artiști care au avut nebunia de a investi într-un asemenea produs (întrebați pe orice care nu face muzică, și nu din aia de radio, și or să înțelegeți de ce afirm asta), formula magică are efect într-un singur mod: atunci când ea ajunge la public.

Iar ingredientele se numesc parteneri media și bloggeri oficiali. Pe care Make îi caută. Detaliile le găsiți aici, și vă puteți înscrie până pe 1 septembrie. Hai, ziceți voi că n-ar fi mișto să fiți parte dintr-o formulă magică și să vă apară numele pe album? 🙂

 

 

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: