#fugadeacasa Prin București (1)

Cămara cu plimbări

Îmi plac locurile cu poveste. A lor. A oamenilor care trec pe acolo. Locuri unde poți scrie povești. Sau cele unde le poți asculta în tihnă pe cele ale piua 2omului din fața ta. După o perioadă în care am diminuat ieșitul din casă la minim, din varii motive, în care locul preferat de poveste a fost garsoniera magică, și în care am lăsat poveștile să se sedimenteze, o dată cu primele semne de primăvară (ignorați vă rog vremea de afară, au înflorit magnoliile, deci e vremea anotimpului meu preferat).

Am decis, undeva la începutul anului 2016, ca anul acesta va fi anul descoperirilor și al sedimentărilor. Am început cu a mă re-învăța și a mă re-desena, am făcut curățenie în dulapuri, în minte, și în oamenii din preajma mea, și în tot procesul acesta poveștile au început să se lege. Pe o foaie, într-o agendă mică, sunt scrise 10 lucruri pe care vreau să le schimb anul acesta, am mers pe idee de a schimba sau a implementa un obicei nou pe lună, iar primele două luni din an au fost răgazul necesar de a le integra, de a le declina și de a le găsi un scop clar. Partea mișto e că oamenii de lângă mine înțeleg procesul, îmi dau spațiul, ascultă fără să judece, au răbdare cu indeciziile care mă macină deseori, și îmi fac poveștile mai pline de culoare.

Cred cu tărie că oamenii frumoși sunt creatori de lucruri frumoase. Unele sunt palpabile, altele nu, dar toți reușesc să dăruie celor din jur cu inima deschisă. Printre ei sunt oamenii care gândesc locuri frumoase pentru ceilalți. Spații unice, în care liniștea să fie la ea acasă, în care să poți visa liniștit, în care decorul să fie unul simplu și de efect. Așa că am plecat în căutare de locuri frumoase în București, locuri unde pot fugi de-acasă, fără să fie nevoie să ies din oraș. Locuri în care odată ce am ajuns să mă simt departe de agitație și gri.

piua 1Prima oprire: Piua Book Bar. Situat într-o clădire renovată în zona Grădinei Icoanei, locul acesta are toate șansele să devină unul din preferatele mele când e vorba de schimbat povești. E cald și primitor, are pereți plini de rafturi cu cărți, la etaj geamurile sunt mari și sunt sigură că aduc lumină frumoasă pe timp de zi (eu am fost la ceas de seară acolo), ceaiul e bun, vinul mi s-a spus că e la fel (nu am degustat încă), au tot felul de concerte și seri de joacă.

Ce mi-a plăcut cel mai mult: senzația de familiaritate a locului, elegant și confortabil în același timp. Treapta pe care scrie ”Zenobia” (la etaj se ajunge pe niște scări, treptele de la scări sunt frumos deghizate sub formă de cotoare de cărți, iar cartea asta e in top 5 personal). Șotronul de la capătul scărilor (da, am sărit și eu). Muzica. Fereastra din colțul de la etaj, care are un soi de nișă cu o băncuță și perne (evident, tot ce îmi imaginam era o zi când mă duc și stau acolo cu o carte în brațe).

Piua Book Bar mi se pare exact genul de loc făcut de oameni frumoși, care au muncit cu sufletul și cu mintea în a construi un loc unde detaliile fac diferența (nu îi cunosc, dar tare aș vrea să ascult povestea lor), în care poți veni doar ca să intri în povestea ta sau să urmărești povestea altora (ai cărți destule pe pereți de unde să alegi), e un loc unde încă miroase a lemn și unde gri-ul pur și simplu se diluează în culorile locului. E un loc bun pentru #fugadeacasa. Mai merg, deja am o lista cu oamenii pe care i-am bătut la cap că e musai să ajungem.

Să mergeți și voi să vă bucurați. Cu recomandarea de a rezerva o masă din timp, noi am mers într-o joi seară și era o singură masă liberă.

Imaginile sunt preluate de pe contul oficial de Facebook, vă recomand să urmăriți și evenimentele (serile de film de miercuri par tare interesanta 🙂 ).

Written by Oana

1 Comment
  1. Mugur

    Și în orașul meu natal s-a deschis o astfel de cafenea, cu pereții încărcați de cărți. Personal încă nu i-am păsit pragul, dar sigur o voi face. Îmi pare o idee foarte bună, mai ales că eu, în tinerețea mea, mergeam în bar, unde îmi beam cafeaua și păhărelul cu… cine știe ce, stând cu cartea în mână și citind. Sau, uneori, dezlegând cuvinte încrucișate.

Leave a Reply

%d bloggers like this: