#fugadeacasa Kavarna

Cămara cu plimbări

Weekendul ce tocmai a trecut, am zis sa profitam de ziua libera de 15 august, ne-am luat o zi de concediu pentru luni, si ne-am trezit cu 4 zile bune de petrecut la plimbare. Încă de la momentul când am stabilit mini-vacanța am luat in calcul o ieșire la mare. Nu știu voi cum sunteți, însă din când în când simt nevoia unor zile în care să am parte de liniște, soare, citit și încărcat bateriile pe îndelete. Poate și pentru că majoritatea plimbărilor mele sunt unele destul de active, simt nevoia și unui reset fizic, nu numai psihic.

Plaja de la Kavarna am descoperit-o acum trei ani, într-o toamnă, dintr-o întâmplare. Am vrut să mergem la o altă plajă după o masă copioasă la Dalboka, pe plaja respectivă intrai doar dacă puteai să plătești în leva, noi nu aveam decât carduri în portofel, ne-am uitat pe Google Maps, am ajuns într-un golf aproape pustiu. La momentul respectiv plaja nu era amenajata mai deloc, erau câteva cârciumi pe lângă parcarea de unde plecai spre plajă, însă am prins atunci una din cele mai faine zile de stat și bălăceală în golf. Kavarna a rămas în continuare o localitate în care merg preponderent localnicii la plajă (după ce în week-end ambele plaje erau destul de aglomerate, luni și marți mai vedeai rătăciți câțiva turiști români și cam atât), însă plajele sunt acum amenajate, ai șezlonguri, umbrele, vestiare, toalete și câteva terase simpatice unde te poți opri să mănânci și să bei o bere rece.

Din parcarea de lângă plajă, mai mergi vreo 20 de m și ajungi la prima plajă. Sunt vreo 30 de umbrele aici, și este fix lângă terasa restaurantului Bulgarka. Avantajul: cei de la terasă servesc și la plajă, costul pentru șezlong + umbrelă e infim (2 leva fiecare), ai acces la apă, e zona cea mai liniștită. În apă sunt cam mulți bolovani, și de aceea majoritatea lumii preferă să meargă în golful mare, aflat ceva mai în stânga, la vreo 5 minute de mers pe plajă (este o bucată amenajată din bucăți de lemn pe care mergi). Noi am ales prima variantă, pentru că nu erau foarte mulți copii în zona unde stăteam noi. Și în plus dacă vroiam bălăceală, mai aveam acces la o zonă de golf, la 3 minute în dreapta de unde stăteam noi. Acolo practic coborai pe niște stânci și ajungeai în apă. Din aia lina, cu nisip fin, în care mergeam vreo 10 m să îmi ajungă la umeri (iar eu sunt mică de înălțime).

Cum ajungi la Kavarna?

Ca să evităm aglomerația de pe A2 (una pe care o estimam și la dus și la întors) am ales varianta București-Giurgiu-Ruse-Varna-Kavarna. Am plecat sâmbătă la 7 fără un pic de prin zona Berceni și la 11 jumătate parcam în fața locului de cazare. În afară de vreo 10 minute state să plătim taxa de pod, s-a mers liniștit, drumul spre Varna are avantajul a vreo 80 de km de autostradă (unde limita este 140 km), și de un drum național din Ruse până la autostradă care nu trece mai deloc prin localități (limita de viteză e de 90 de km pe acesta). În plus, drumul național e simpatic, trece prin tot felul de păduri, e cu viraje, una peste alta nu te plictisești pe el.

Sfat: pentru vignetă era foarte multă lume oprită fix la vamă. Dacă treceți de vamă și mergeți vreo 2 km înainte, găsiți o gheretă mică unde puteți lua vigneta fără să mai stați la coadă jumătate de oră. Am ales drumul acesta și pentru întors, am stat de data acesta vreo jumătate de oră să plătim taxa de pod, dar în rest a fost la fel de relaxant și frumos ca la dus. Iar din experiență știu că un drum de întors care te obosește și te enervează poate să îți mănânce jumătate din zenul vacanței.

 

Unde ne-am cazat?

Noi am ales Kavarna Hills Apart Complex, fiind un grup de patru fete-cucuiate. Apartamentul nostru avea: două dormitoare, două băi, un living mare cu bucătărie inclusă, balcon. Practic, era o mini-casă, aerisit, curat, și cu vedere spre piscină și un deal verde. De pe balcon vedeai și o bucată de mare. Am plătit 800 de lei pentru trei nopți, rezervarea am făcut-o prin Booking.

Părțile bune: camerele sunt spațioase, băile la fel, accesul la piscine (noi am făcut baie sâmbătă pe la 12 noaptea, în timp ce ne uitam la Perseide), la vreo 7 minute de mers pe jos agale de plajă, totul curat și simpatic. Partea proastă: oamenii nu stau prea bine la capitolul organizare, au o singură recepție pentru tot complexul de apartamente (și sunt vreo 6 blocuri mari), iar sâmbătă la prânz erau deja depășiți. Ne-am dus pe la 2 să ne cazăm (2 este și ora de check in comunicată pe Booking), ne-au zis că o să fie camera gata într-o oră, ne-am cazat pe la 4 și ceva, după ce auzisem de vreo 10 ori scuze și recepționistul ne tot spunea că nu e treaba lui că sunt atâtea persoane venite și camerele nu sunt curate.

Overall, vreo 3,5 steluțe din 5, probabil aș mai merge cu familia extinsă pentru 2-3 nopți acolo.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ce am făcut?

Dincolo de plajă-baie-bere-citit-mâncat de pești, scoici și alte animale marine.

Cum Kavarna nu e foarte ofertant la activități dincolo de cele de mai sus, și la amiază nu e de stat pe plajă, luni am plecat la plimbare. Balcic e relativ aproape de Kavarna, și vă recomand să mergeți pe drumul paralel cu marea, nu pe european (din Kavarna ieșiți pe european, la Topola faceți stânga și mergeți pe drumul acela până ajungeți la Balcic)

Ne-am oprit să ne plimbăm prin grădinile de la castel, simțeam nevoia de un pic de mișcare și de verde după o zi de plajă. Dincolo de zona de cactuși (am înțeles că e o colecție unică în centrul și estul Europei), am luat la pas toată zonă. Grădinile sunt îngrijite, și din loc în loc vezi oamenii responsabili de plante cum le sapă, udă, plivesc, și cred că toată munca lor face ca locul să unul care să te umple de energie faină.

După grădini, pe drumul spre Kavarna, ne-am oprit la plaja Bendida, o plajă foarte simpatică, lângă resortul Tracian Cliffs. Lăsați mașina la complex (10 leva parcarea), vă duce un titi-car până la plajă. Dacă prindeți senin și vreme faină, o să vă bucurați de apă bleu-turcoaz și de o plajă cu nisip alb.

 

Marți am plecat pe la prânz din Kavarna și am decis să ne oprim prin Varna, pentru masă și să vedem portul. Am mers pe recomandarea uneia din fetele care au fost cu noi la Mr. Baba, un restaurant in formă de corabie, fix lângă port. E mișto pentru că vezi plaja pe o parte și portul pe alta, de mâncat am mâncat bine tare și la un preț rezonabil.

Recomandăm cu drag înghețata de pannacota, cu sos de căpșuni și bucăți de negresă. A fost exact ce aveam nevoie pentru a avea energie tot drumul până în București și pentru a încheia vacanța 🙂 Dacă nu eram șofer, aș fi încercat ceva și de prin lista de vinuri, că aveai de unde alege.

 

 

Concluzii: baterii încărcate, liniște, oameni simpatici, soare, bălăceală. Și clar o alternativă pentru când vrei să fugi la mare 2-3 zile, și vrei să eviți partea românească de litoral din varii motive (noi am evitat-o din cauza supra-aglomerării și a prețurilor excesiv de mari). Și am să-i dau o sticlă de vin Ralucăi pentru organizarea plimbării 🙂

 

PS: construiesc un stick cu muzici pentru drumuri lungi, aștept recomandări (aș prefera de piese, nu neapărat de albume întregi).

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: