Menstruația nu este necesară. Este naturală.

Povestile mele

Cred într-o abordare holistică asupra sănătății. Că ceea ce mâncăm, gândim, trăim ne poate influența corpul într-o măsură uneori chiar mai mare decât ne dorim și / sau conștientizăm. Cred că o minte liniștită ajută să ai un corp îngrijit, că orele de somn sunt sfinte în a funcționa normal, și că este important să ai o dietă cu alimente cât mai naturale, și nu una bazată pe Cola și covrigi.

Am trecut până acum prin mai multe perioade de tulburări alimentare, de la diete draconice la episoade de bulimie, știu că orice șoc produs organismului are repercursiuni (uneori, chiar dacă nu imediate, destul de dureroase), încă mă lupt cu dependența de zahăr și mâncatul ca formă de evadare (motiv pentru care în ultimii doi ani de zile greutatea mea a variat cu mai bine de 15 kg). Sunt un om care nu are pretenția răspunsurilor absolute, ci doar unul preocupat de a găsi o cale de bine pentru organismul lui.

De aceea am ales terapia, am ales să discut cu medici atunci când a fost nevoie, am înțeles că există un singur lucru care pe termen lung vindecă: echilibrul. Iar echilibrul ăsta nu vine din rețete de-a gata de pe internet, și nici din a urma orbește o cale care pare de succes, vine din capacitatea de a deveni rațional cu alegerile pe care le faci. De a putea alege ce lași să te hrănească (fizic, mental, spiritual) în mod conștient și asumat. De a îți permite să faci și alegeri greșite și a nu te biciui dacă ai mâncat o amandină sau dacă ai plâns ceva mai mult într-o seară. Iar toate alegerile astea se fac informându-te. Căutând. Având mintea deschisă.

Însă, o minte deschisă nu înseamnă să iei de bun tot ceea ce spun oamenii din jur. Mai ales când oamenii ăia par că vând rețete de fericire și sănătate la cutie. Credeți-mă, un consultant care îți ia 200 de lei pentru juma de oră de vorbit la telefon ori face magie, ori are mult marketing în spate. Pentru comparație, un abonament anual la Doclandia (care este o rețea de medici din toate specializările, dispuși să îți răspundă la întrebări specializate și să te îndrume în hățișul medial din România și este un proiect pe care îl respect nespus) este 100 de euro – anual – și nu ai număr de întrebări limitate.

Revenind: în haosul ăsta informațional, în bombardarea cu rețete de fericire, e complicat să găsești informație coerentă. Și experiența mea spune că orice idee miraculoasă e bine să o studiați de 10 ori înainte de a o integra. Pentru că dacă este ceva mai rău decât posibilitatea de a arunca cu opinii non-stop pe care o dă Internetul, este posibilitatea de a vinde pseudo- știință. And this makes me soooo mad.

Revenind la subiectul fierbinte al zilei (aș spune roșu în loc de fierbinte, dar o să fiu acuzată de glume de autobază). Menstruația. Subiectul tabu despre care am învățat când eram mici că nu este indicat să vorbim în public, și care periodic ne este prezentat de câte o doamnă din online-ul autohton care fiind o boală. A mai fost subiectul zilei acum câțiva ani, ieri doamna Ligia Pop a revenit cu el. Afirmând cu tărie că menstruația nu e necesară. (nu am pus link la articol, din principiu).

Menstruația este un subiect tabu încă în România, sunt fete care își încep menstrele fără a știi cum să folosească un absorbant, care se sperie și de multe ori sunt certate. Stăm slab la capitolul educație sexuală, iar menstruația și sistemul reproductiv sunt parte din acest tip de educație, pe care încă o considerăm opțională (două articole foarte bune pe subiect găsiți aici și aici) În contextul acesta, a ți se spune că menstruația nu este necesară te face să te simți mai bine – că rușinea asociată acesteia nu este necesară.

Menstruația nu este necesară. Este naturală. Este un proces. Și nu ai de ce să-ți fie rușine de el.

Ba mai mult, menstruația este cea care ne poate semnaliza un dezechilibru în organism. Durerile foarte puternice, o menstruație care nu are un ciclu regulat, dispariția ei pentru o perioadă, sunt semne de întrebare care ar trebui să ne trimită la medic, nu la Doctor Google. Stările de greață, agitația și mai toate simptoamele mai puțin plăcute pe care le asociem cu menstruația, pot fi influențate de stilul de viață și de alimentație (i-am pus întrebarea asta ginecologului înainte de a trece acesta afirmație aici).

Repet de unde pornesc: Menstruația nu este necesară. Este naturală. Este un proces. Și nu ai de ce să-ți fie rușine de el.

Concluzia a fost simpla: mancarea traditionala sau mancarea gatita vegana in cantitati prea mari si procentul mic de cruditati, plus poluarea electromagnetica si acceptarea unui stil de viata modern, concentrat in stres, determina corpul sa aiba aceasta hemoragie nenaturala numita menstruatie, insotita de simptomele deja cunoscute.

 Încep cu finalul articolului, că de la el am început să-mi pun semne de întrebare. Menstruația este boala stilului de viață modern, să renunțăm la tehnologie, să fugim în munți și să ne fie bine. Doar că…primele menstruația este documentată încă din Biblie (dovada aici). Ok, nu cred în argumentele teologice, dar Biblia este o expunere a unei perioade istorice destul de lungi și agitate. Ori, mi-e greu să cred că cineva ar dedica un capitol întreg din Biblie despre femeia la menstruație dacă ar fi fost doar o boală nenaturală.
On top of that, hemoragia se referă la o scurgerea de sânge, internă sau externă, în urma ruperii sau tăierii peretelui unui vas sangvin (sursă). Lichidul menstrual este este un amestec de țesuturi și secreții din interiorul uterului, inclusiv apa și mucus secretat de glandele uterine, sânge din capilarele de la nivelul endometrului și țesut glandular (e informație primită de la ginecologul meu, însă o informație similară găsiți și aici).

Sunt femei care au ajuns la performanta de 2 zile de menstruație sau sângerare mai mica //  Sunt femei care odata ce au marit procentul de cruditati naturale sau bio, la aproximativ 75% si restul de 25%, au consumat mancare gatita usor, si au trait o viata linistita, fara tensiuni, certuri, concentratie mare de stres si fara poluare electromagnetica despre care puteti citi aici, au scapat de menstruatie complet si de simptomele asociate cu aceasta. Chiar daca nu aveau menstruatie, lunar aveau ovulatia si perioada fertila si au putut avea copilasi, si asta s-a intamplat si la femeile carora li se spusese ca nu vor avea niciodata copii, care spre surprinderea tuturor, au reusit sa ramana insarcinate la scurt timp dupa inceperea studiului. Oamenii de stiinta initial au spus ca este o coincidenta si au repetat studiile pe o durata de 3 ani, dar rezultatul a fost acelasi.

Care femei? Câte? Pe câte țări s-a făcut studiul? A mai întrebat cineva același lucru în comentariile la articol, iar doamna Ligia Pop îl trimite să verifice sursele. Le-am verificat eu, vă scriu mai jos ce am găsit. Ceea ce nu am găsit, în schimb, este fix studiul acesta despre care se tot face referire. Apoi dacă tot vorbim statistică, cred că este important să avem toate sursele transparente și bine explicate, așa am învățat eu că e frumos și sănătos. Aș dori să văd un studiu efectuat de cercetători acreditați, validat din punct de vedere științific.

Imagini pentru research

Însă iată ce am descoperit eu prin sursele oferite de doamna Ligia Pop – cu liniuțe, ca la școală. Le-am luat fix pe primele patru din articol, că aveau link-uri și erau mai ușor de verificat.

  1. Imhotep Llaila Afrika (sursa 1) – acest domn se recomanda ca fiind o autoritate mondială în sănătate și nutriție. Prima lui certificare este doctoratul in neuropatie obținut la Institutul Anglo Saxon din UK. Singura referință pe care am găsit-o este o Universitate Anglo Saxona care face cursuri on-line, cu un site care nu mai este actualizat din 1900 toamna și unde nu pot vedea specializările. Institut Anglo Saxon? Unde, cum? Am dat în schimb de un articol al unui tip care și-a pus aceleași întrebări ca mine, încă de prin 2013, iar ceea ce a găsit el vedeți aici. Practic Doctor Afrika nu este chiar doctor, și nici o somitate în domeniul nutriției (în toate zecile lui de atestări nu găsesc nimic legat de acest subiect). De ce nu cred că argumentul său rezistă? Unu: se referă la menstruație ca la o hemoragie – am scris mai sus de ce menstruația nu este hemoragie. Doi: referirea la niște studii antropologice conform cărora femeile din Africa nu au menstruație. Le-am căutat, nu le-am găsit.
  2. Biotransformări celulare și fiziologice, Cristian Mureșanu (sursa 2) – Cristan Mureșanu este un jurnalist de la TVR Cluj, cu o diploma de inginer obținută în același oraș. Pasionat de psihologie, muzică și terapii alternative, a construit o teorie a biotransformărilor, pe care o semi-documentează științific, și a pus-o într-o carte care poate fi oricând un roman SF. Ba mai mult, încă de la bun început există un disclaimer: Această carte nu conține sfaturi medicale şi nu poate fi folosită pentru diagnoza sau tratamentul unor afecțiuni. Considerăm că este necesar să fie consultați experți în domeniu, care pot oferi sfaturile necesare. Avem deci o teorie, o carte care o confirmă pentru că experiența autorului confirmă teoria (aceeași pe care el a construit-o), și asumarea faptului că nu este o carte medicală. Deci, unde e argumentul? A, da, știu….  În cazul suspendării armonioase a menstruației, femeia se simte reîmprospătată, reînnoită vital, ea trăiește o stare de plenitudine vitală, dublată de tendința naturală a ascensiunii spontane a energiilor rezultate din biotransformări.
  3. DHerbs (sursa 3) – la articolul ăsta am râs cu lacrimi. Nu de alta, dar practic concluzia e simplă: iarba e soluția la orice. Practic, DHerbs este un site care își vinde propriile produse, pornind de la premisa că produsele lor nu pot vindeca, însă fiecare dintre noi are o inteligență interioară capabilă să vindece și că ei doar ajută procesul. Bineînțeles, contra-cost, și costul nu e mic deloc (cam 30 de dolari borcanul de iarbă). Evident, sunt specialiști în soluții de detox, iar menstruația este ceva ce trebuie curățat constant. Practic: avem un magazin care vinde pastile din diverse ierburi procesare și făcute pastile, unde este publicat un articol care spune ca menstruația este o boală și pentru a te vindeca trebuie să te tratezi cu diverse ierburi procesate și făcute pastile.
  4. Un blog (sursa 4) – pentru ca evident o persoana care are fix aceleași valori și idei cu tine este o resursă științifică extrem de coerentă. Practic, doamna Pop ne dă ca sursă o altă tanti, care scrie aceleași lucruri ca și ea. Totuși, e de notat că articolul doamnei din UK este unul mult mai temperat la ton și are ceva mai multe surse integrate în articol (pe care însă nu l-am putut identifica, pentru că nu sunt link-uite și sunt destul de vag descrise). Ce mă deranjează total? Argumentul cum că dacă nu mai ai menstruație, dar tu te simți bine cu tine, este totul ok și corpul tău ovulează în continuare și nu ai de ce să te temi că nu o să mai ai copii. Serios? I mean, serios???? Nu zic ca nu s-or întâmpla niște cazuri de genul din când în când, dar femeie, când nu mai ai menstruație primul drum e la cabinetul medicului ginecolog. Numai ăla o să-ți poată spune dacă organismul tău mai produce ce are de produs ca să ai copii. Nu de alta, dar de obicei menstruația se oprește la menopauză, și atunci ghici ce, chiar că îți iei gândul de la a schimba scutece propriilor progenituri. Iaca un articol mișto tare pe subiectul doctori versus bloggeri.

No bun, o să îmi spuneți că mai sunt 20 + referințe și nu am citit eu cartea care trebuie. Ei bine, la comentarii, toată lumea i-a cerut Ligiei Pop să ofere dovezile clinice pentru ceea ce afirmă în articol. Răspunsul e mereu același: citește cărțile și vei afla. Apoi, dacă tot ai făcut tu mama research-ului pe subiect și ai citit 1001 de cărți și articole pe subiect, sunt sigură că știi exact unde sunt dovezile alea științifice. Dacă tot ți le cere lumea, nu crezi că ar fi frumos să le oferi? Că așa, cum pui problema, doamna Ligia, sună mai degrabă a ”crede și nu cerceta”, că doar în facultate aveam timp să citesc 8 cărți în paralel. Ca să nu mai zic că niciuna din cărți nu are link , să știu și eu unde s-o caut dacă tot ești așa generoasă cu bibliografia. Și că majoritatea sunt scrise prin anii 80, că doar nu au trecut decât 30 de ani de atunci și știm cu toții că în ceea ce privește evoluția medicinei, a studiilor sau a tehnicilor de cercetare nu s-a întâmplat nimic în timpul ăsta.

Mă întorc la ce scriam la început. Când aveți soluții miracol verificați-le. Pentru că ele nu există, la fel cum nu puteți cumpăra fericire la magazinul din colțul blocului.

Menstruația nu este necesară. Este naturală. Este un proces. Și nu ai de ce să-ți fie rușine de el.

Să fiți buni și să vă fie frumos!

Oana

Written by Oana

Leave a Reply

%d bloggers like this: